Güzellik Merkezi Nasıl Açılır? Açmak İçin Neler Gerekir? [TÜM DETAYLAR]

Kişisel bakım alanında yaşanmakta olan teknolojik gelişmeler ile kadınlar profesyonel hizmet vermekte olan güzellik merkezlerine daha çok ilgi göstermeye başlamışlardır.

Birçok kadın günün yorgunluğunu ve stresini atmak ve de kendini şımartmak amacı ile güzellik merkezlerinin kapısını çalmakta ve iyi bir bakımında ardından mutlu olarak evinin yolunu tutmaktadır. Üstüne üstlük bazı güzellik merkezler sadece kadınlar değil artık erkeklere de hizmet vermektedir.

Bu durum ile güzellik merkezleri önceleri sadece büyük şehirlerin merkezlerinde bulunurken şimdilerde küçük ilçelerde bile yaygınlaşmaya başlamıştır. Peki, bir güzellik merkezi nasıl açılır ve güzellik merkezi açmak için nelere gerek vardır?

guzellik-merkezi

 

Güzellik Merkezi Açacak Olan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Her işletmede olduğu gibi güzellik merkezlerinde de dikkat edilmesi gereken kimi ayrıntılar yer almaktadır. Bu ayrıntılar dikkat edilmediği zaman işletme en kısa süre içinde kapanma ile yüz yüze gelebilmektedir.

  • İşletmenin açılacak olduğu konum: işletmenin açılabileceği yerler hakkında detaylı bir araştırma yapılmalıdır. Gelir düzeyinin yüksek olduğu semtlerin seçilmesi daha iyi olmaktadır. Ayrıca işletmelerin yaya yolları üstünde ya da ulaşım kolaylığı bulunan yerlerde açılması daha çok rağbet görmesini sağlamaktadır. Uzun zamandan beri hizmet vermekte olan bir güzellik merkezinin bulunduğu bölgede güzellik merkezi açmak potansiyel müşterilerin önemli bir kısmının baştan kaybedilmesi anlamına gelmektedir. Yalnızca kalabalık şehir merkezlerinde aynı bölgede bulunan birkaç güzellik merkezi rekabet edebilmektedir.
  • İşletmenin tasarımı: güzellik merkezleri dikkat çeken bir formda ve lük hissiyatı veren bir mimaride olması gerekmektedir. Dekorasyonda müşteriye kaliteyi hissetmesini sağlayacak, görselliği yoğun olan tercihler yapılmalıdır. Bunun yanı sıra mobilyalar, yer ve duvar malzemelerinin hepsi kolay temizlenebilecek malzemelerden seçilmelidir. Ayrıca huzur verici hafif bir müzik eşliğinde güzellik ve moda ile ilgili dergiler aracılığıyla ortam zenginleştirilebilir.
  • Hijyen: bir güzellik merkezinde olmazsa olmaz faktörlerden biri de hijyendir. Çalışanlar, eldiven ve önlük gibi hijyeni destekleyen ürünleri kullanmalı, malzemeler ise her daim steril olmalıdır.
  • Müşteri ve çalışanlar ile iletişim: hizmet ne kadar iyi olsa da müşteri ile doğru iletişim kurulmadığında işletmede müşteri kayıpları yaşanabilmektedir. Bununla birlikte çalışmasının karşılığını alamayan ya da ödüllendirilmeyen ve kendini baskı altında çalışıyor gibi hisseden çalışanlar da verimli olarak müşterileri memnun etmez. Bununla alakalı olarak iyi bir işletmecinin; hem müşterilerini hem de çalışanlarını memnun edecek etkili ve seviyeli bir iletişim kurması çok önem teşkil etmektedir. İşletmeci her zaman güler yüzlü, yardımsever, sevecen ve profesyonel bir tutum içinde olmalıdır.

Güzellik Merkezi Açmak İçin Gerekli Şartlar

Hangi alan olursa olsun işletme sahibi olacak kişilerin ilk olarak işletme ruhsatına sahip olmaları gerekmektedir. İşletme ruhsatı alım işlemi 4 aşamadan oluşur. Bunlar; işyeri sınıfının belirlenmesi, gerekli belgelerin tamamlanması, ruhsat başvurusunun yapılması ve işyerinin kontrol edilmesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Halı Saha Nasıl Açılır? Halı Saha Açmak Kârlı Mı?

Güzellik merkezleri sıhhi müesseselerdir. Bu nedenle sıhhi müesseselere belirlenmiş olan ruhsat şartlarına uymaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra oldukça ayrıntılı olarak düzenlenen İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı Verilmesi Hakkındaki Yönetmeliğe göre güzellik salonlarına özgü kimi koşullar da yer almaktadır.

Güzellik merkezi açmadaki temel koşullar şu şekildedir:

  • İşyerinin en az 75 m2’lik kapalı bir alana sahip olması gerekmektedir.
  • İşyerinde cilt bakımı, epilasyon, el ile ayak bakımı, vücut bakımı, bronzlaşma ve makyaj hizmetleri verilebilir.
  • Birimler faaliyet alanlarınca bölmeler ile birbirinden ayrılmalıdır. Her birimin ismi yazılmalı ve bütün birimlerde yeterli seviyede havalandırma ile aydınlatma bulunmalıdır.
  • Her birim için gerekli araç, gereç ve ekipmanların bulundurulması zorunludur.
  • Güzellik salonu çalışma izninin gösterildiği belge, çalışanların ilgili okullardan kazandıkları diplomaları ya da MEB’e ait kurslardan aldıkları sertifikaları bekleme salonunda görünür bir yer asmak zorunludur.
  • Çalışanların hizmetlerine uygun önlük ya da üniforma giymesi gerekmektedir.
  • Alet ile malzemelerin dezenfekte edilmesi için dezenfeksiyon aleti bulunması zorunludur.

Güzellik merkezi açılırken gerekli belgelerin toplanmasının ardından Sağlık Müdürlüğü’ne başvurulması gerekmektedir. Bunun için gereken belgeler ise şöyledir:

  • Adres belgesi
  • Kroki
  • Çalışanların diploma ya da kurs belgeleri
  • Çalışanların nüfus cüzdanları suretleri ile iki tane vesikalık fotoğrafları
  • Bulundurulması zorunlu olan malzemelerin nitelikleri ve miktarlarını gösteren liste
  • İşletme bünyesinde bulunan cihazlar yerliyse TSE belgeleri, ithalse yetkililer tarafından onaylanmış sağlık sertifikaları ile Türkçe tercümelerinin bir örnekleri

Ruhsat başvurusunun ardından sağlık denetiminden başarıyla geçen işletmeler açılmak için hazır hale gelecektir.

Güzellik Merkezi Açma Maliyeti İle Kazancı

Yeni açılacak güzellik merkezi yaklaşık 300 bin TL gibi bir maliyete sahip olmaktadır. Bu maliyetin içerisinde mekân, ekipman ve reklam ücreti gibi birçok gider bulunmaktadır. Güzellik merkezleri açıldıkları sıralarda pek kar getirmemektedir. Ama iyi bir işletmeci, işletmenin göreceği rağbeti büyük ölçüde kendisi belirlemektedir. Düzenli müşterileri olan küçük güzellik salonlarının aylık getirileri 5000 TL’den başlamaktadır. Bu nedenle güzellik merkezinin açıldığı yer, verdiği hizmet ile bıraktığı etki ve yarattığı imaj çok büyük paraların kazanılabilmesine imkân tanımaktadır.

Bireysel Kredi

Yorum yapın