İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? [✔️VİDEO ANLATIM]

İşsizlik maaşı, sigortası bulunan işsizlere belirli koşullar altında, işsiz kaldıkları belirli bir süre için yapılan ödemedir. Bu ödeme oranı farklılık gösterebilir ve koşulların tamamının karşılanması gerekmektedir.

İşsizlik Maaşından Yararlanma Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşına başvurabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar sağlandığı taktirde işsizlik ödeneğine başvurulabilir. Bunlar;

  • Kendi istek ve kusuru haricinde işsiz kalmak,
  • İş hayatının sona ermesinden 120 gün önce çalışmaya devam etmek,
  • İş hayatının bitmesinden önceki son üç sene içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortasını ödemiş olmak,
  • İş hayatının bitmesinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortam üzerinden başvurmak.

işsizlik maaşı

İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşına başvuru yapmak için kurum binalarına gidilebilir veya doğrudan internet üzerinden başvuru yapılabilir. Eğer şahsen başvuru yapmak istiyorsanız İŞKUR birimlerine gidebilirsiniz. İşten ayrıldıktan sonraki 30 gün içerisinde başvuru işlemlerine başlanabilir. Mücbir sebeplerden haricinde 30 gün içerisinde başvurulmaması durumunda, gecikilen süre toplam hak sahipliğinin süresinden düşmektedir.

İnternet Üzerinden İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru işlemlerinin hızlı ve pratik olması için internet üzerinden başvuru yapmak en doğru seçenek olacaktır. Başvuru için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

issizlik-maasi-iskur

  1. iskur.gov.tr adresine giriş yapın ve sağ üst tarafta bulunan internet şubesi butonuna tıklayın.
  2. Karşınıza gelen ekranda “iş arayan” kısmından giriş butonuna tıklayarak TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Eğer daha önceden üye olmadıysanız üye ol  butonuna tıklayarak hızlıca üye olabilir veya e-devlet ile Giriş seçeneği ile giriş yapabilirsiniz.
  3.  Giriş yaptıktan sonra bireysel kullanıcı bölümü altında yer alan İşsizlik Ödeneği / İş Kaybı Tazminatı Başvurusu seçeneğine tıklayın.
  4. Karşınıza çıkan ekrandaki metni okuduktan sonra “yukarıdaki metni okudun kabul ve/veya taahhüt ederim.” kutucuğunu işaretledikten sonra karşınıza gelen ekrandaki bilgiler doğru bir şekilde doldurulmalıdır.
    • Bu ekranda çalışmanın sona erdiği tarih doğru bir şekilde girilmelidir. Eğer SGK dökümünüzde çıkışınız görünmüyorsa veya yanlış bir tarih ise başvurunuz onaylanmayacaktır.
    • IBAN bölümüne mevcut hesabınızın IBAN numarasını yazmalısınız.
    • Alt kısımda yer alan ikamet adresinizi doğru ve tam bir şekilde doldurmalısınız.
    • İletişim bilgileri bölümünde cep telefonu numaranızı doğru bir şekilde girmelisiniz. Girdiğiniz numaraya başvuru detaylarınız SMS olarak gelecektir.
    • Tüm bilgileri doldurduktan sonra alt tarafta yer alan ileri butonuna tıklayın.
  5. Açılan ekranda ayrıldığınız iş yerinin işveren bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Son olarak kaydet butonuna tıklayın.
  6. Başvurunuzun tamamlanmasından sonra 10 gün içerisinde girmiş olduğunuz cep telefonu numarasına başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığına dair SMS gelecektir. Eğer başvurunuz onaylanmadıysa ALO 170‘i arayarak sebebini öğrenebilirsiniz.

Tüm bu adımları detaylı bir şekilde görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Nalbur Dükkanı Nasıl Açılır? Nalbur Ne Kadar Kazanır? [TIKLA ÖĞREN]

İşsizlik Maaşı Onaylananların Hakları Nelerdir?

İşsizlik maaşına hak kazanmış kişilerin hakları şunlardır; işsizlik ödeneği, genel sağlık sigortası primleri, yeni bir iş bulma, meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi.

İşsizlik Maaşı Kaç Gün Ödenir?

Bu ödenek herkes için aynı süre boyunca ödenmemektedir. Ödeme süreleri ise şu şekildedir:

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigorta primi ödenmiş olan sigortalı işsizlere 180 gün süre ile işsizlik maaşı verilir.
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigorta primi ödenmiş olan sigortalı işsizlere 240 gün süre ile işsizlik maaşı verilir.
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigorta primi ödenmiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik maaşı verilir.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Ödenir?

Sigortalı çalışanın son dört aylık maaşı baz alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı kadar işsizlik ödeneği yatırılmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödenekleri aylık asgari üretin %80’ini geçememektedir. Ayrıca işsizlik ödeneği damga vergisi hariç hiçbir kesintiye uğramaz.

Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı Damga Vergisi Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan 3.577,50 1.431,00 10,86 1.420,14
Son 4 Ay 4.100 TL ile Çalışan 4.100,00 1.640,00 12,45 1.627,55
Son 4 Ay 7.500 TL ile Çalışan 7.500,00 2.862,00 (*) 21,72 2.840,28
(*)  Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için işsize ödenecek aylık işsizlik ödeneği bu şekilde hesaplanmıştır. 2021 yılında brüt asgari ücret 3.577,50 TL’dir.

İşsizlik Maaşı Alanlar Sağlık Hizmetinden Yararlanabilir Mi?

İşsizlik ödeneği alan kişiler sağlık sigortası kapsamındadır. Bu süre boyunca sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonundan yatırılmaktadır. Ayrıca, ödenek alanların bakmakla yükümlü oldukları kişiler de genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.

Işsizlik maaşı için nasıl başvurulur?

İşsizlik maaşına başvuru yapabilmek için direkt olarak iskur.gov.tr adresini kullanmanız gerekir. Makalemizde de başvuru detayları yer almaktadır.

İşsizlik maaşını kimler alabilir?

İsteği dışında işsiz kalan kişiler, işten çıkışının öncesindeki son 3 yıl içerisinde minimum 600 gün işsizlik primi ödemiş olan kişiler işsizlik maaşına başvurabilir.

İstifa edenler işsizlik maaşı alabilir mi?

Hayır, tamamen kendi istekleriyle ve haklı gerekçe olmadan çalıştığı kurumdan istifa eden kişiler işsizlik maaşına başvuramaz. Eğer ki işten ayrılırken haklı bir gerekçeniz var ve bunu kanıtlayabiliyorsanız işsizlik maaşına başvurabilirsiniz.

Bireysel Kredi

Yorum yapın