KYK Bursu Nasıl Çıkar? KYK Öğrenci Bursu Çıkma Koşulları Nelerdir?

Başbakanlığın çatısı altında faaliyetlerini devam ettirmekte olan Kredi ve Yurtlar Kurumu her sene binlerce üniversite kazanmış gençlere geri ödemeli ya da geri ödemesiz olacak şekilde maddi yardım gerçekleştirmektedir.

KYK, üniversite gençleri için oldukça önem teşkil eden bir kurumdur. KYK öğrenci bursu başvuruları her sene ağustos ile eylül ayları arasında açıklanmakta olan tarihlerde KYK’nın internet sayfasında gerçekleştirilmektedir.  KYK tarafından verilen ödemelerde geri ödemeli olanına “öğrenim kredisi”, geri ödemesiz olanına yani karşılıksız yapılan yardımaysa “KYK Bursu” ya da “Başbakanlık Bursu” adı verilmektedir.

Her dönem başında ödenmekte olan harç ücretleri KYK tarafından ödenerek öğrencinin mezun olmasından sonra taksitlendirilerek öğrencilerden yardım şeklinde Katkı Kredisi alınmaktadır.

kyk-bursu

KYK Bursu ve Öğrenim Kredisi Nedir?

TC vatandaşı olup yükseköğrenim görmekte olan başarılı ve ihtiyaç sahibi kişilere 5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencileri için Burs ve Kredi verilmesiyle ilişkin kanunun hükümlerince karşılıksız olarak verilen paradır.

Öğrenim kredisi ise TC vatandaşı olup  yükseköğrenim görmekte olan öğrencilerin maddi bakımdan desteklenmesi, sosyal ve kültürel gelişmelerinin kolaylaştırılması amaçlı devam edilen yükseköğrenim kurumlarının normaldeki öğrenim sürelerince verilen zorunlu hizmet yükümlülüğü olmayan borç paradır.

Öğrenim kredisinin borcu; öğrenciye normal öğrenim süresi boyunca verilmiş olan miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’nde olan artışların uygulanıp hesaplanan miktara ilave edilmesiyle tespit edilmektedir.

Bir öğrenci hem bursu hem de öğrenim kredisini aynı anda alamaz.

Geri Ödemesiz olan KYK Bursundan Kimler faydalanabilmektedir?

KYK bursu kimlere çıkar ve KYK bursu nasıl çıkar diyenler için aşağıda belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

  • Ön lisans ve Lisans öğrencileri,
  • Dikey geçişten yararlanarak lisans tamamlama yapmakta olan öğrenciler,
  • Hazırlık sınıfında olmamak şartı ile Yüksek lisans ve Doktora öğrencileri,
  • İkinci öğretimde okuyacak olan öğrenciler,
  • Vakıf üniversitesinde okuyacak olan öğrenciler,
  • Açık öğretimde okuyacak olan öncelikli öğrenciler(gazi ve şehit çocuğu olanlar ile anne ve babası vefat etmiş olan kişiler)
  • Okul birinciliği kontenjanı ile üniversiteye yerleşmiş olan öğrenciler,
  • Üniversite sınavı sonucunda sözel, sayısal, eşit ağırlık ve yabancı dil alanlarından herhangi birinden fark etmeksizin ilk 100 başarı sıralaması içine girmeyi başarmış olan öğrenciler (öncelikli hakkına sahip olarak),
  • Milli olmuş, ülkemiz adına olimpiyatlara katılmakta olan amatör sporcu öğrenciler geri ödemesiz olan KYK bursuna başvuru yapabilirler.

Geri Ödemesiz olan KYK Bursundan Kimler faydalanamamaktadır?

KYK burs çıkma koşulları

aşağıda belirtilen maddelerdeki gibi olduğunda maalesef ki geri ödemesiz KYK burs olanağından faydalanılamamaktadır.

  • Kurumdan  burs ya da öğrenim kredisi alan öğrenciler,
  • Kurumdan önceki yıllarda  burs ya da öğrenim kredisi almış öğrenciler,
  • Yabancı uyruklu öğrenciler,
  • Kanunla adı belirtilmiş olan kamu kurumu ile kuruluşlarından burs alan öğrenciler,
  • Gerçek dışı beyanlarda bulunmuş olan öğrenciler,
  • Öğrenim yılı itibariyle dönemi ya da sınıfı uzatmış olan öğrenciler,
  • Yüksek lisans ve doktora bölümlerinden birinin hazırlık sınıfında okumakta olan öğrenciler
  • Yetim maaşı ya da nafaka haricinde sigortalı olarak çalışan öğrenciler
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Stagflasyon Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Engellenir?

KYK Burs Ve Öğrenim Kredisi Başvuruları

Öğrenim kredisi ve burs başvurusu yapan kişilerin beyanlarının doğru olup olmadığı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kamu kurumu ile kuruluşları nezdinde araştırılmaktadır. Beyanlarında doğruluk olmadığı tespit edilen kişilerinse öğrenim kredisi ya da burs hakları iptal edilmektedir.

Öğrencilerin, interaktif müracaatları yaparken her alanı dikkatli bir biçimde incelemeleri ve konuyu tam anlamıyla anlamalarının ardından ilgili alanlara cevap vermeleri gerekmektedir. Eksik, hatalı veya gerçek dışı beyanda bulunulması öğrenim kredisi ya da burs alımını engellemektedir.

Evli olan kişilerse sosyo-ekonomik durumlarıyla alakalı olarak eşlerinin sosyo-ekonomik bilgileri ile çocuklarını beyan etmek zorundadır.

Öğrenciler, başvuruların bitiş tarihinden itibaren öğretim durumunda ortaya çıkan değişiklikleri, başvuru tarihinin bitişini takip eden 30 gün içerisinde kuruma durumun anlatıldığı bir dilekçeyle bildirmeleri gerekmektedir. Gerekli görüldüğü takdirde de bunun belgelenmesi durumunda değerlendirme aşamasında değişiklikler dikkate alınacaktır.

Öğrenim kredisi ya da burs başvurularının sonuçları büyük ihtimalle kasım ayının sonu ya da aralık ayı içinde belli olmaktadır. Sonuçlar ise kurumun internet sayfasından ilan edilmektedir. Bununla birlikte öğrencilerin ev adreslerine hiçbir tebligat yapılmamaktadır. Yalnızca öğrenim kredisi ya da burs kazanan öğrencilerin kuruma verdikleri e-mail adreslerine bilgi gönderilmektedir. Bu nedenle elektronik posta adresleri başvuruda yazılırken doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir.

İlk Kez Öğrenim Kredisi Ya Da Burs Alacak Olan Öğrencilerin Yapması Gereken İşlemler

Öğrenim kredisi ya da burs başvuruları Kredi ve Yurtlar Kurumunun kyk.gsb.gov.tr internet adresi üzerinden kabul edilmektedir. Öğrenim kredisi ya da burs başvurusu yapmakta olan öğrencilerden yalnızca öncelik belgesi talep edilmektedir. Diğer beyan edilmekte olan bilgilerle ilgili belgelerse istenmemekte olup, belirtilen bilgilere ait kontroller, ilgili kamu kurumları ve kuruluşlarından internet ortamında ya da manyetik ortamda yapılmaktadır. İstenen belgeler KYK’nın https://kygm.gsb.gov.tr/ internet adresinde ilan edilmektedir.

Bireysel Kredi

Yorum yapın