Stagflasyon Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Engellenir?

Stagflasyon terimi ilk kez Amerika’da ortaya çıkmıştır. 1970’li senelerde ABD’de yaşanan kriz durumuna stagflasyon adı verilmiştir. Stagnant (durgun) ve inflation (enflasyon) kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkmış bir kavramdır.

Stagflasyon Nedir?

İlk paragrafımızda kelime anlamından bahsettiğimiz stagflasyon teriminin açıklaması aslında adından da anlaşılmaktadır. Ekonomideki enflasyon ile beraber durgunluğun meydana gelmesi sonucunda oluşan duruma stagflasyon adı verilmektedir.

Stagflasyon Durumunda Ne Olur?

Stagflasyonun meydana gelmesiyle bu süreç içerisinde işsizlik sayısı artacaktır. Tabiki böyle bir durumda ekonomide büyüme gözlemlenemeyeceği için enflasyon oranları da artacaktır. Dolayısıyla da ülke ekonomisi olumsuz yönde ilerleyecektir.

Politika olarak stagflasyonla başa çıkmak oldukça zor bir durumdur. Çünkü stagflasyon dönemlerinde hem enflasyon ile mücadele edilecek hem de piyasadaki durgunluğun yerini canlılığın alması için yeni politikalar geliştirilecektir. Ekonomistlere göre bu iki durum birbiriyle çeliştiği için stagflasyonun yönetilmesi zordur.

Böyle bir durum içerisinde tüketiciler ürünlere ve hizmetlere daha fazla para vermek zorunda kalacaktır. Dolayısıyla da ortaya kısır döngü çıkacaktır.

Stagflasyon Neden Ortaya Çıkar?

Stagflasyonun oluşmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi arz şokudur. Örneğin, bir ham maddenin fiyatının aniden artmasıyla üretim için ödenmesi gereken rakam da artacaktır. Bunun yanında taşıma maliyetlerinde de artış görülecektir. Kısacası fiyatların artması talebi düşürecektir, bunun sonucunda da firmaların kâr oranı azalacağı için işsizlik oranı artacaktır.

Diğer bir stagflasyon oluşma durumu ise uygulanan politikalar olacaktır. Merkez bankasının para arzını arttırıcı yönde oluşturduğu politikalar (enflasyon artışına sebep olur) oluşturmasıyla beraber iş ve emek dünyasını olumsuz etkileyecek kararlar vererek stagflasyona neden olabilir.

Stagflasyon Nasıl Engellenir?

Stagflasyonun politika bakımından zor bir süreç olduğunu belirttik. Dolayısıyla bu dönem içerisinde uygulanacak politikaların önemi oldukça yüksektir. İşsizlik oranını düşürmek için genişletici maliye  politikası uyugulanması gerekirken, enflasyonu azaltmak için daraltıcı maliye politikaları uygulamak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  KYK Bursu Ne Kadar Para Veriyor? Hesaba Ne Zaman Yatıyor?

Ekonomistler hangi politikanın uygulanmasının daha doğru olacağı konusunda kesin bir bilgi verememektedir. Böyle bir durum içerisinde süreç iyi yönetilerek merkez bankası ve hükümetin bir araya gelerek işsizlik ve enflasyon seçenekleri arasından vereceği tercih oldukça önemlidir.

Bireysel Kredi

Yorum yapın