Seracılık kredisi almak için bu kapsamda kredi veren bankalara bizzat başvuru yapılması gerekmektedir. Seracılık kredisi nasıl alınır veya seracılık kredisi veren bankalar gibi bir çok sorunun kafanızda olduğunu biliyoruz hiç kaygı duymayın bu yazımızda sizlere bir çok bilgi vereceğiz.
Bankalar seracılık kredilerini tarımsal kredi kapsamında vermektedir. Tarımsal krediler, ihtiyaç kredilerinin özel bir türüdür. İhtiyaç kredisinin bir türü olarak sunulsa da farklı faiz oranları ve geri ödeme seçenekleri bulunmaktadır. Bu sebeple bankalar bu kredilerin başvurularını şubelerden almaktadır
. Kredi için ek teminatlar istenebilmesi de başvuruların şubelerden yapılmasının bir diğer sebebidir. Seracılık kredisi her bankanın sunduğu kredi seçeneklerinden değildir. Bu sebeple öncelikle hangi bankaların seracılık kredisi kullandırdığının bilinmesi gerekmektedir.
İçindekiler
Seracılık Kredisi Veren Bankalar
Seracılık kredisi kullanılabilecek bankalar, genel olarak tarım bankacılığı hizmeti veren bankalardır. Bu kapsamda seracılık kredisi kullanabileceğiniz bankalardan bazıları şunlardır:
- Denizbank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Ziraat Bankası
Bu bankaların tarım bankacılığı hizmeti veren şubelerine gidilerek seracılık kredisi başvurusu yapılabilmektedir.
Denizbank Seracılık Kredisi
Denizbank tarım kredisi, seracılık sektöründe faaliyet gösteren kişilerin de kullanabileceği kredi seçenekleridir. Bu krediler tohum alımı, fide alımı ve gübre gibi genel işletmesel giderlere finansman sağlanması amacıyla sunulmaktadır. Denizbank tarımsal kredi seçenekleri şunlardır:
- Spot Kredi: Genel işletmesel ihtiyaçların karşılanması için sunulan kısa vadeli kredi seçenekleridir. Sabit faizli kredilerdir.
- Rotatif Kredi: Yine genel işletmesel ihtiyaçlar için kısa vadeli olarak sunulmaktadır. 1, 3,6 veya 12 ayda bir ödeme yapılabilmektedir.
- Taksitli Tarımsal İhtiyaç Kredisi: Her türlü tarımsal ihtiyaç için kullanılabilmektedir. Esnek geri ödeme seçenekleri bulunan bir ihtiyaç kredisi türüdür.
Yapı Kredi Bankası Seracılık Kredisi
Yapı ve Kredi Bankası sera kredisi için başvurular şubelere gidilerek yapılmaktadır. Bankanın seracılık kredisi, tarım bankacılığı kapsamında kullandırılmaktadır. Kredinin genel özellikleri şu şekilde belirlenmiştir:
- Fide alımı, gübre ve ilaçlama gibi işletmesel giderler için kullandırılmaktadır.
- Kredi geri ödemeleri hasat dönemlerine uygun olarak yapılabilmektedir.
- Kredi için öngörülen vade süresi 12 aydır.
Bankanın sera işiyle uğraşan kişilere seracılık kredisi dışında sunduğu bir kredi seçeneği daha bulunmaktadır. Bu kredi, sera yapım kredisi adı altında sağlanmaktadır. Sera yapım kredisi için belirlenen genel özellikler şu şekildedir:
- Yeni sera yapımı veya mevcut seranın yenilenmesi için kullandırılmaktadır.
- Hasat dönemlerine uygun olarak ödenebilmektedir.
- Kredi için 60 aya kadar vade süresi öngörülmektedir.
Türkiye İş Bankası Seracılık Kredisi
İş Bankası seracılık kredisi, yatırım kredileri kapsamında kullandırılan bir kredi seçeneğidir. Bankanın seracılık yatırım kredisi için belirlemiş olduğu genel özellikler şu şekildedir:
- Sera yapımı veya mevcut seranın yenilenmesi için kullanılabilecek kredi seçenekleridir.
- 60 aya kadar vade seçenekleri bulunmaktadır.
- Banka hasat dönemlerine uygun olarak geri ödeme seçenekleri sunabilmektedir.
- Krediden yalnızca ziraat odalarında kaydı bulunan çiftçiler faydalanabilmektedir.
- Kredi faiz oranları Türkiye İş Bankası şubeleri ziyaret edilerek öğrenilmektedir. Banka seracılık yatırım kredisi başvurularını da şubeler üzerinden almaktadır.
İş Bankası’nın ihtiyaç kredisi kapsamında sunulan diğer tarımsal kredi seçenekleri de sera işiyle uğraşan kişiler tarafından kullanılabilmektedir.
Ziraat Bankası Seracılık Kredisi
Ziraat Bankası tarımsal kredi kapsamında birçok kredi seçeneği sunulmaktadır. Bu seçeneklerin hemen hepsi seracılık kredisi olarak kullanılabilmektedir. Bununla birlikte “Bitkisel Üretim Kredileri” adı altında sağlanan kredi türleri sera işi ile uğraşan kişilere daha çok hitap etmektedir. Bankanın seracılık kredisinin genel özellikleri şu şekilde belirlenmiştir:
- Bitkisel üretim yapan gerçek ve tüzel kişilere sunulabilmektedir.
- Ziraat Bankası’nın bitkisel üretim kredilerinden ilki işletme kredisidir. Bu kredi seçeneği tohum alımı, fide alımı, gübre gibi genel işletmesel giderlere finansman sağlamak amacıyla sunulmaktadır. Bu kapsamda sunulan kredi seçeneği kira ödemeleri için de kullanılabilmektedir.
- Ziraat Bankası’nın bu kapsamda sunduğu bir diğer kredi seçeneği yatırım kredisidir. Yatırım kredileri, yatırım harcamaları için sunulan kredi seçenekleridir. Bu kredi seçeneği özellikle sera yapımı, meyve bahçesi yapımı gibi yatırımlar için verilmektedir.
- Banka tarımsal kredilerini teminat karşılığında kullandırmaktadır.
Bankanın bitkisel üretim kredisine başvuru yapmak isteyen kişilerin başvuru sırasında bulundurması gereken evraklar şu şekilde belirlenmiştir:
- Nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi
- Çiftçi Belgesi
- Tarımsal işletmeye dair belgeler
- Teminata ilişkin belgeler
- Gelir durumunu gösteren belgeler
- Hisse Senedi Fiyatı Nasıl ve Neye Göre Belirlenir? - 15 Nisan 2023
- Ziraat Bankası Sim Kart Bloke Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır? - 24 Aralık 2022
- Borlu Yalıtım Bayiliği Veren Firmalar | Starbor Bayilik - 3 Nisan 2022