Hazine Arazisi Kiralama İşlemi Nasıl Yapılır? [⭐️TÜM DETAYLAR]

Hazine arazilerinin kiralama işlemleri Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Tarım arazileri olarak adlandırılan ve 10 yıl süre ile kiralanabilecek olan araziler, azami 60 dönüm olarak belirlenmiştir. Öncelikli olarak toprağı olmayan ya da yetersiz toprağı olan çiftçiler bu arazileri kiralayarak ekebileceklerdir.

Hazine Arazilerinin Kiralama İşlemleri Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?

Çevre ve şehircilik Bakanlığının hazırladığı Milli Emlak Tebliğinde Kritik değişiklikler yapılmıştır. Hazine arazilerini kiralayabilmek için bazı şartlar belirlenerek yöre halkına da duyurulmuştur. Bu duyurular herkesin haberdar olabileceği nitelikte olup talipler eşit şartlarda öncelik sırasına alınacaklardır.

Şartlar Nelerdir?

Daha önce hazine arazisi kiralamak için mutlaka çiftçi olma şartı aranıyordu ve arazinin olduğu beldede ya da köyde en az 3 yıldan beri oturuyor olmak gibi şartlar bulunuyordu ama bu şartlar kaldırıldı. Bu maddelerin yerine,

  • O köy ya da mahallede ikametgâh olarak kayıtlı olmak,
  • Orada oturan ya da kayıtlı olmasa bile 3 yıldır oturmakta olan,
  • Oturmasa da kayıtlı olan,
  • Toprağı olmayan ya da yeterli toprağı olmayan kişilere kiraya verilebilir şeklinde düzenlemeler yapılmaya özen gösterildi,
  • Kiralama süresi önceleri 5 yılken 10 yıla çıkarıldı.

hazine-arazisi-kiralama-sartlari

Hazine Arazisi Kiralama Başvurusu Şartları Nelerdir?

Köy halkından olmayan, köyde ikamet etmeyen, kısaca köy dışından kişiler de buradan arazi kiralayabilecekler ancak önce köy halkı için bu fırsat sağlanacak şayet köy halkı toprak kiralamaya cazip bakmazsa o zaman dışarıdan gelecek olan kişilere arazi kiraya verilebilecektir. Yani kısaca öncelik o topraklarda yaşayan köylülere verilse de dışarıdan gelip donanımlı bir biçimde tarım yapacak toprağı işlemek isteyen kişilere de kapılar kapatılmamaktadır.

60 Dönüm Kısıtlaması

Daha önce farklı illerde 60 dönüm sınırlaması yoktu fakat bu son durum kararlarında 60 dönüm sınırlaması getirildi.  Yüz ölçüm olarak 60 dönümden fazla olan taşınmazlar için krokide yol gösterme zorunluluğu getirilmiştir.

Netice olarak Milli emlak İl müdürlüklerinin hem internet sayfasında hem de hükümet konaklarında 20 gün süre ile ilanen duyurulması kararlaştırılmıştır. Ayrıca tarım idaresi aracılığı ile çiftçilere, muhtarlıklara ve ziraat odalarına duyurulacaktır kararı alınmıştır. Yerel gazeteler, sesli anonslar, muhtarlıklara ve köyün alanına ilanların yapıştırılması ile herkesin bilgilenebileceği her yöntem kullanılmaktadır. Böylece adaletsizlik olmadığını tüm köy halkı bilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Stopaj Nedir? Nasıl Hesaplanır? Tüm Detaylar

Puana Göre Sıralama

Arazileri kiralamak isteyen kişilere puanlamaya göre sıralama yapılacağı duyurulmuştur.

  • Köyde oturan ve o köyde kayıtlı olan 20 puan
  • Köyde kayıtlı olmayan fakat 3 yıldır oturan 10 puan
  • Köy nüfusuna kayıtlı olan 5 puan
  • Toprağı olmayanlar 60 puan
  • 10 dönümden z toprağı olanlar 40 puan
  • 30-40 dönüm toprağı olanlar 10 puan
  • Evli ve 3’ten fazla reşit olmayan çocuğu olanlar 20 puan

2’ye kadar çocuğu olanlar 15 puan alacaklardır. Ayrıca ziraat teknikeri, teknisyeni, mühendisi, 20-40 yaş aralığında genç ya da kadın çiftçi olmak ile iyi tarım yapmak, organik tarım yapmak puan üstünlüğü sağlayacaktır. Aynı puanlardaki kişiler konusunda ise kura çekilmesine karar verilmiş, böylece adil bir seçim gerçekleşecektir.

Kiralama Konusunda Pazarlık

100 bin liralık bir tarlanın yıllık kirası 1.500 TL. civarında olabilecektir. Sonraki yıllarda ise Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Endeksi oranında artırılacaktır. Sözleşmenin tarihleri başlama ve bitiş olarak ekim ve hasat dönemleri dikkate alınacaktır.

İlk yıl kira peşin olsa da faiz uygulamadan dörtte biri peşin, kalanı üçer aylık dönemler şeklinde 3 eşit taksitle alınacaktır. Bir diğer önemli konu ise Kiracılar arazileri başka kişilere veremeyeceklerdir.

Müh. Hakan Efe Kanalına Ait Detaylı Video Anlatım:

Hazine arazisi nasıl kiralanır?

Devlet hazinesine ait olan tarım arazileri Devlet İhale Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde belirilenlere göre pazarlık usulünce kiraya verilme kararlı alınmıştır.

Hazire arazisi kiralama fiyatları ne kadar?

Hazine arazisi kiralama işlemlerinde pazarlık usulüne göre işlem yapıldığından ve kiralama fiyatları belirlendiğinden dolayı sabit bir fiyat politikası yoktur.

Hazine arazisi kiralamak için nereye başvurulur?

Hazine arazisi kiralamak istiyorsanız Tarım Arazisi Kiralama Talep Formunuzu oluşturarak arazinin bulunduğu yerde aktif olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.

Bireysel Kredi

Yorum yapın