İban sorgulama işlemlerinden önce sizlere bazı bilgiler vermek istiyorum. Dünya çapında uluslararası bir ödeme yapmayı veya almayı planlıyorsanız, paranın güvenli bir şekilde karşı tarafa ulaştığından emin olmak için genellikle alıcının IBAN’ına ihtiyacınız olacaktır.
IBAN (International Bank Account Number), Uluslararası Banka Hesap Numarası’nın kısaltmasıdır. Bir bireyin banka hesabını, bankasını ve ülkesini tanımlar, böylece başka bir ülkeye para gönderildiğinde işlemlerin işlenmesini kolaylaştırır ve hızlandırır.
Iban sorgulama Öncelikle Avrupa Birliği’nde kullanılır, bu nedenle Avrupa’ya / Avrupa’dan para göndermeye çalışıyorsanız, muhtemelen geçerli bir IBAN’a ihtiyacınız olacaktır.
İçindekiler
İban Numarası Nedir?
IBAN numarası, Türkiye’de kullanılan banka hesaplarının yanı sıra dünya çapında geçerli uluslararası bir banka hesap numarasıdır. Paranızın hedefine güvenli ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak için Avrupa’daki ve Türkiye’deki bankaların uluslararası ödemeleri işlemesi gerektiğinde standart olarak kullanılır.
IBAN’ınız kendi banka hesabınız için benzersiz bir tanımlayıcıdır ve ülkenizi, bankanızı, tam olarak hesabınızı tanımak için gereken her şeyi, yalnızca birkaç rakamla içerir.
İban Numarası Neye Benzemektedir?
IBAN’lar, kendilerini kullanan tüm ülkelerde standart bir format kullanılarak yazılır. Avrupa çapında milyonlarca hesaptan belirli bir banka hesabını bulmak için gereken tüm bilgileri içerirler.
Kendi uluslararası banka hesap numaranızın nasıl oluşturulduğunu görmek için aşağıdaki IBAN örneğine bir göz atın.
Örnek IBAN : TR 68 00062 0 0000222990028402
Ülke Kodu | Kontrol Kodu | Banka Kodu | Rezerv Alan | Banka Hesap Numarası |
TR | 68 | 00062 | 0000222990028402 |
IBAN numarasının bileşenleri yukarıda bulunan tabloda aktarıldığı gibidir. Standart ve uluslararası geçerliliği bulunan bir IBAN, aşağıdaki bileşenleri içerir.
- Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), ülke kodu (Türkiye için ‘TR’ veya Portekiz için ‘PT’ gibi iki harf)
- İki basamaklı kontrol kodu
- Finansal kurumu ve hesaba hizmet veren şubeyi tanımlayan banka kodu (Bu hesabın bulunduğu bankaya göre değişkenlik gösterir, örneğin Ziraat Bankası ise farklı kod, Akbank ise farklı kod)
- Benzersiz banka hesap numarası
IBAN Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? IBAN Nasıl Kontrol Edilir?
Sahip olduğunuz numaranın hesabınız için doğru IBAN olup olmadığından emin değilseniz, IBAN doğrulama araçları da mevcuttur. Sahip olduğunuz numarayı girmeniz gerekir ve ilgili araç bunun etkin bir IBAN olup olmadığını kontrol edebilir.
Bazı durumlarda, tam rakamınız yoksa eksik rakamları göstermek için soru işaretleriyle birlikte kısmi bir sayı da girebilirsiniz. Sistem, numarayı doğruladığı için eksik olan her şeyi otomatik olarak tamamlayabilecektir.
IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir? IBAN Öğrenme Yolları
Banka ekstrenizde, uluslararası para göndermek veya almak için göndermeniz gerekebilecek IBAN numaranız bulunmalıdır. Bu numara bazen uluslararası bankaların birbirlerini ve hesaplarını tanımlamalarına yardımcı olan SWIFT kodunuzla birlikte kullanılır. Fakat eğer ekstrenizde IBAN numaranızı göremediyseniz ve farklı yollarla IBAN öğren işlemi yapmak istiyorsanız, nasıl yapabileceğinizi hemen size anlatalım.
1.Bankanızın internet sitesini deneyin.
İnternet bankacılığı kullanıyorsanız bu sizin için kolay olacaktır, eğer kullanmıyorsanız hemen internet bankacılığına giriş için gerekli adımları tamamlamanız gerekmektedir. İnternet bankacılığına giriş yaptıktan sonra bankanızın hesaplarınızı görüntüleyebileceğiniz bölümüne girin. Hesaplarım bölümünden kolaylıkla hangi hesabınızın IBAN’ını öğrenmek istiyorsanız o hesabın IBAN numarasını öğrenebilirsiniz. Dikkat edin! IBAN numarası, yukarıdaki tabloda belirttiğimiz gibi olmalı, eğer Türkiye içindeki bankalarda bulunan bir hesabınızın numarasıysa, TR kodu ile başlamalıdır.
2.Bankanızın mobil uygulamasını deneyin.
Bu yöntemin mantığı hemen hemen yukarıdaki yöntemle aynıdır. Yalnızca bankanın internet sitesi yerine mobil uygulamasına girmeniz gerekmektedir. Bankanızın mobil uygulamasına girdikten sonra yine uygulama içerisinde bulunan hesaplarım bölümünden istediğiniz hesabın IBAN öğren işlemini yapabilirsiniz.
3.Banka şubelerini ziyaret edin.
Yukarıda size önerdiğimiz ve anlattığımız yöntemlerden sonra buna pek ihtiyaç duyacağınızı düşünmesekte, banka şubeleri IBAN öğrenmenin bir diğer yoludur. Eğer yakınınızda IBAN numarasını öğrenmek istediğiniz bankanın bir şubesi bulunuyorsa, mesai saatleri içerisinde banka şubesini ziyaret ederek dilediğiniz hesabın IBAN numarasını öğrenebilirsiniz.
4.Müşteri hizmetleri ile iletişime geçin.
IBAN öğrenme işlemini bankanızın internet sitesi veya mobil uygulaması yoluyla başaramadıysanız bankanızın müşteri hizmetleri ile de iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz. İletişime geçtiğiniz müşteri hizmetleri yetkilisine hesaplarınızın IBAN numarasını öğrenmek istediğinizi söylerseniz, bunu size sağlayacaktır. Yalnız beraberinde işlem güvenliğini sağlamak amacıyla size bazı sorular yöneltecektir. Lütfen bu işlemde kimlik numaranızı ve ilgili banka hesabınızın banka kartını yanınızda bulundurun.
5.Dekontlarınızı kontrol edin.
Daha önce hesabınıza para transferi olduysa veya ATM’ler aracılığıyla para transferi yaptıysanız, e-posta adresinize işlem ile alakalı mail gelmiş olabilir. Bu mailler genellikle içerisinde dekont bulundurmaktadır. Bu işlem dekontlarınızı kontrol ederek IBAN numaranızı öğrenebilirsiniz.
İşte bu kadar! Hesaplarınızın IBAN numarasını öğrenmeniz için gerekli olan bütün yöntemleri ve nasıl yapacağınızı yukarıda size anlattık, bu yöntemlerden biriyle olmasa da diğeriyle kesinlikle ama kesinlikle istediğiniz hesabın IBAN numarasını öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey yukarıda size belirttiğimiz adımları doğru bir şekilde uygulamaktır. Böylelikle istediğiniz hesabın IBAN numarasını öğrenebilir, hem Türkiye hem de dünya çapında para gönderme veya para alma işlemi yapabilirsiniz.
- Hisse Senedi Fiyatı Nasıl ve Neye Göre Belirlenir? - 15 Nisan 2023
- Ziraat Bankası Sim Kart Bloke Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır? - 24 Aralık 2022
- Borlu Yalıtım Bayiliği Veren Firmalar | Starbor Bayilik - 3 Nisan 2022