Uluslararası Para Fonu (IMF) Nedir? Görevleri Nelerdir?

IMF’yi basit bir şekilde açıklayacak olursak; 189 ülkeyi barındıran bir para fonu olarak nitelendirebiliriz. IMF kendi içerisindeki yönetim biçimiyle dünya üzerindeki para durumunu dengeliyor.
IMF’in kurulum amacı zor durumdaki ülkelere para vermektir. Bu düşünce biçimi üzerine Amerika’da kurulmuştur. IMF’in bünyesinde bulunan her devletin bir temsilcisi bulunur. Maddi olarak zor durumda olan ülkeler IMF ile iş birliğine yönelebilir.

IMF’in bünyesinde her ne kadar 189 ülke yer alsa bile IMF’in asıl yönetim kadrosu 12 kişiden oluşmaktadır. Bu 12 kişi senede bir kere toplanmaktadır. Bu toplanmada kotaların belirlenmesi, yeni üye alımı gibi bir çok detay konuşulmaktadır.

IMF 1944 senesinde kurulmuş ve 1947 senesinde işlemeye başlamıştır. Temel olarak kuruluş amacı devletlerin arasındaki ekonomik iş birliğini sağlamaktır. Ülkelere borç veren IMF, devletler arasındaki ticari ilişkileri sağlamlaştırmayı hedeflemiştir. Zor durumda olan devletler IMF’den borç alabilmektedir.

Bütün Ülkeler IMF’den Borç Alabilir Mi?

Ne yazık ki her ülke isteğine göre IMF’den borç alamıyor. IMF borç vereceği ülkeleri seçerken, ödeme ihtimali olan ülkeleri tespit ediyor. Böylece kendisini güvence altına almış oluyor. Bir ülkenin IMF’den borç alabilmesi için sürekli olarak işleyen bir ekonomisinin olması ve gelişmekte olması gerekiyor. IMF’den ilk kez borç alan ülke ise Fransa olmuştur.

IMF’i Kim Yönetiyor?

IMF başkanı 2011 senesinde ,Christine Lagarde başkan olarak seçilen görevinin tamamlanmasının ardından 2016 senesinde tekrardan seçildi.

Christine Lagarde, Fransız bir avukattır. Aynı zamanda IMF başkanı olmadan önce Fransa’da ekonomi ve ticaret bakanı olarak görev aldı. Ayrıca dünyanın en güçlü 17. kadını ünvanını aldı.

25 Eylül 2019 tarihinde yapılan yeni seçim ile 5 sene boyunca Kristalina Georgieva göreve geldi. Görevine ise 1 Ekim tarihinde başlayacak. Georgieva, Bulgar asıllı ve daha önceden AB komisyonu üyeliği de yaptı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Tapu Harcı Ne Kadar? Tapu Harcı Hesaplama [⭐️2020 YENİ]

IMF’nin Görevleri Nelerdir?

IMF’ye üye olan 189 ülkenin ekonomik politikaları yakından takip edilir. Dünya genelinde veya ülke bazında ekonomik ve finansal istikrarı zedeleyecek riskler görülürse bunları belirtir ve alınması gereken önlemler için tavsiyede bulunur. Bunun yanında cari açık olarak sorunlar yaşayan üye ülkelere, bu sorunların çözülmesi için destek verir. Bunların yanında üye ülkelerin ekonomi politikasının güçlenmesine, istihdam yaratılmasına ve istikrarlı ekonomik büyüme sağlanmasına yardımcı olur.

IMF’ye En Çok Borcu Olan Ülkeler

Gününüzde IMF’ en çok borcu olan ülkeler; Portekiz, Yunanistan, Ukrayna, İrlanda ve Pakistan’dır.

IMF Türkiye İlişkileri

Türkiye, IMF’ye 1947 senesinde üye oldu. İlk kredi anlaşması ise 1961 senesinde yapıldı. Türkiye 1961 ile 2008 seneleri arasında sıkça IMF’ye başvurdu ve toplamda 19 tane kredi anlaşması imzalandı. Bu süre zarfı içerisinde IMF Türkiye’ye 50 milyar dolar değerinde kredi verdi.

IMF ile imzalanan son anlaşma ise 2005 senesinde düzenlendi. Bu kredinin geri ödemesi ise 2013 senesinde tamamlandı. O günden bu yana IMF’den borç alınmadı ve hala IMF’ye olan borç bulunmuyor. 

Bireysel Kredi

Yorum yapın