Kuruyemişçi Nasıl Açılır? Çerezci Dükkanı Açmak İçin Neler Gerekli?

En çok kuruyemiş üretimi yapan ve tüketmekte olan ülkeler genellikle Ortadoğu coğrafyasında yer alırken Türkiye’de tüketimde bu ülkelerin en başında gelmektedir.

Kuruyemiş üretimi ve tüketimi konularında ve perakende alanında ülkemiz önemli bir konumda yer almaktadır. Peki, nasıl kaliteli ve kazançlı bir kuruyemiş dükkânı açılabilir? Bunun için yapılması gerekenler nedir?

1) Herkesçe Bilinen Bir Kuruyemişçi Bayiliğini Almak

Yapılacak en mantıklı hareketler içinde herkes tarafından bilinen ve güvenilir kuruyemiş zincirinin bayiliğini almak. ‘’Franchising’’ ismiyle bilinen bu yöntem, bu işe girecek olan kişilere çeşitli imkânlar sunmaktadır. Bu nedenle internet üzerinden hızlı bir tarama gerçekleştirerek bayilik veren firmaları bulabilir ve onlarla iletişim kurabilirsiniz.

Bunun yanında ne gibi şartlar aradıklarını öğrenmelisiniz. İzlenimi iyi olan bir firmadan bayilik almak sizi rakiplerinize göre bir sıfır önde maça başlatacaktır. Her şeyin önemlisi firma adıyla kurulacak kuruyemiş dükkânı herkes tarafından tanınır şekilde olacaktır. Bu nedenle de burada önemli olan iyi bir izlenimden ziyade güvenilirliği sürdürmek ve korumaktır.

kuruyemisci-dukkan

2) Kendinize Ait Bir Firma Kurmak

Franchising ilginizi çekmediyse ve kendi firmanızı kurmayı istiyorsanız bunun detayları biraz daha farklıdır. Hedef kendi markanızı kurmaksa yapılacak ilk iş resmi şekilde fiş kesmenize olanak tanıyacak bir yazarkasa sahibi olmanız. Kurulacak şirket türünün de iyi belirlenmesi bir avantaj sağlayacaktır. Örneğin; şahıs şirketi kurulacaksa yüksek ciroya oranla büyük vergilere karşı hazırlıklı olunması gerekmektedir. Bunun harici birçok girişimci limited şirketine sıcak bakmaktadır. Çünkü bu sayede ciro ne kadar olsa da sabit vergi dilimleri ödenmektedir.

3) Kuruyemişçinin Konumunun Belirlenmesi

Kuruyemiş satmak ve çeşitli alım satım işlemleri göz önüne alındığında konumun sizin için kolaylık sağlayacak bir yerde olması gerekmektedir. Sakin bir yerde kuruyemişçi açılırsa bu pek kazançlı olmayabilir. Bu sebeple az kira ödeyeceğim derken az sayıda müşteri ile karşılaşma ihtimali yüksektir. Kuruyemişçi açılacak olan konumda çeşitli dükkânların bulunması hem güvenilirlik hem de reklam açısından önem teşkil etmektedir. Kalabalık bir muhitte açılan dükkâna pek çok insan yol üstünden geçerken kesinlikle uğrayacaktır ve bu da sizin için kazançlı bir iş olmasını sağlar.

4) Belediyeden alınacak izinler

Doğru konum ve şirket türünün seçilmesinin ardından atılacak olan adım dükkânın bağlı bulunacağı belediyeyle yüz yüze görüşmelerin başlatılmasıdır. Üzerinde durulacak olan konu, ‘’idarî yaptırım yönetmeliği’’dir. Yani bunun için şartlara bakılacak olursa; kuruyemiş dükkanı için hijyen önem taşımaktadır ve bu nedenledir ki raflar en az yerden 15 cm yüksek olmalıdır. Dükkân 500 m2’den büyük ise danışman olmasına gerek vardır. Bütün bunların haricinde vergi levhası gibi izinler için de belediyeden yardım alınabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Playstation Kiralayarak Para Kazanmak! Ayda +2000 TL KAZANç

5) Tedarikçi Bulunması Ve Ürün Seçimleri

Kuruyemiş dükkânına girildiğinde ilk dikkat edilecek şey satın alınacak olan gıdaların taze olması ve hijyenidir. Bu nedenle toptancılar ziyaret edilmeli veya sanal ortamdan toptancılar ile ilgili araştırma yapılmalıdır. Sonrasında hangi kalitede ve fiyatta ürünler alacağınıza dair fikir sahibi olabilirsiniz.

6) Ürünlerdeki Fiyatlandırma Sistemi

Ürünlerinin çeşitlendirmesinin ve fiyatlandırmasının yapılırken dükkânın bulunduğu muhitin de önem taşıdığı unutulmamalıdır. Mesela; sosyetik bir mahalledeki kuruyemiş dükkânında normal kuruyemişlerin haricinde farklı ve ithal ürünler de yer alabilirken orta halli bir semtte normal ürünler bulunmalıdır ve fiyatlandırmalar bu ürünlere göre yapılmalıdır. Bununla birlikte sürekli gelen müşteriler için hangi kuruyemişin daha fazla tüketildiği de ortaya çıkarılmalıdır. Bütün bu şartlara göre de bir plan oluşturulmalıdır.

7) Dükkânın Tasarımı

Diğer önem taşıyan bir konu ise kuruyemiş dükkanının dekorasyonudur. Bu konu üzerine çalışan pek çok firma bulunmakla birlikte eğer fazla maliyetli olacağı düşünülürse; ikinci el raf, vitrin, reyon satan yerlere ve sitelere bakılarak uygun dekorasyon eşyaları alınabilir. Burada önem taşıyan husus malzemenin ne kadar pahalı olduğu değil ne kadar kullanışlı olduğudur.

8) Kuruyemiş Dükkânı Açma Maliyeti

Eğer dekorasyon konusunda bir mimar ile çalışılıyorsa kesin bir maliyet çıkarmak neredeyse imkansızdır. Çünkü mimarın ve sizin istekleriniz farklılıklar oluşturacaktır. Ayrıca kuruyemişte zarar etmek istemiyorsanız, tecrübeli kişilerden alınan bilgiler göz önünde bulundurularak stok yapılmaması gerektiğine vurgu yapmaktayız. Çünkü müşteri profili ve damak tatları bilinmediğinden dolayı stok yapılan ürünler satılmayarak bozulabilmektedir. Bu nedenle dükkân açma maliyeti şudur diye kesin bir rakam belirtilememektedir.

9) Çeşitli Ürün Yelpazesi

Bir kuruyemiş dükkânında bulunacak çeşitli ürünler genel olarak şöyledir: kaju fıstığı, fındık içi, antep fıstığı, badem içi, ceviz içi, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, kuru kayısı, kuru üzüm, karışık kuruyemiş, leblebi ev çeşitleri, yer fıstığı, mısır, şeker ve lokum çeşitleri, hurma ve incir.

10) Kuruyemişçiden Sağlanacak Kazanç

Müşteri profili ve satılan ürün gibi yukarıda sıralanan birçok nedenden ötürü kazanç ve kar tablosunda değişiklikler olabilmektedir. Ancak yapılan istatistiklere göre ortalama net kazanç 15 bin lira civarında olmaktadır. Kar payı ise yüzde 30 civarı bir rakama denk gelmektedir.

Uçankuş TV Kuruyemişçilik | Nasıl Yapılır Videosu

Bireysel Kredi

Yorum yapın