Maaş Bordrosu Nedir? Nasıl Sorgulanır? [TÜM DETAYLAR]

Ücretli olarak çalışan kişilerin, tüm maaş bilgilerinin yer aldığı resmi evraka maaş bordrosu denir. Her işletme tarafından he ay, çalışanlar için ayrı ayrı ve toplu olarak maaş bordrosu hazırlanmalıdır.

Bir maaş bordrosunun içerisinde, çalışanın brüt maaşı, brüt maaşından kesilen vergi miktarı, sigorta primi ve her türlü kesinti yer almalıdır. Ayrıca bunların yanında net ücretinin maaş bordrosunda bulunmalıdır.

Bir bakıma maaş cetveli olarak nitelendirebileceğimiz maaş bordrosunu geçerli olabilmesi için İş kanunu, vergi usul kanunu ve sosyal güvenlik kanununda zorunlu olan tüm bilgileri içermelidir.

Maaş Bordrosu Nasıl Sorgulanır?

Kamu işçileri ve maaşları Kamu Harcama ve Muhasabe Bilişim Sistemi üzerinden ödenen ve 657 sayılı kanuna tabi memur statüsünde çalışanlar e-devlet üzerinden maaş bordrosunu sorgulayabilir. E-devlet’in hizmetler bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı başlığı altında yer alan e-bordro sisteminden maaş bordrosu sorgulanabilir.

Eğer bir kamu çalışanı değilseniz ve özel sektörde çalışıyorsanız maaş bordronuzu sorgulamak için insan kaynakları veya muhasebe bölümünden maaş bordrosu talep edebilirsiniz.

E-Bordro Nedir?

E-devlet üzerinden sorgulanan maaş bordrosuna e-bordro adı verilmektedir. Bu sorgulama sonucunda maaş bordronuzu çıktı olarak da alabilirsiniz. E-bordro sisteminin çıkmasıyla beraber kağıda basılı maaş bordrosu verilme işlemi de son bulmuştur.

E-devlet Üzerinden Maaş Bordrosu Nasıl Sorgulanabilir?

Kamu çalışanlarının maaş bordrosunu e-devlet üzerinden sorgulayabileceğini ifade etmiştik. Maaş bordrosunu e-devlet üzerinden görüntülemek için ilk olarak www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra kullanıcı bilgilerinizi girerek e-devlet sistemine giriş yapmalısınız.

Sisteme giriş işlemini tamamladıktan sonra açılan ekran üzerinde ‘E-hizmetler’ butonuna tıklayın ve ekrana gelen arama bölümüne ‘e-bordro’ yazın.

Arama işlemi tamamlandıktan sonra karşınıza ‘E-Bordro Sorgulama Hizmeti‘ gelecektir. Bu hizmete tıklayın. Açılan ekran üzerinden sorgulamak istediğiniz bordronun tarihini onaylayın.

Daha sonra o döneme ait olan bordronuzu görüntüleyebileceksiniz. Bu dosyayı bilgisayarınıza indirmek için bordro ekranının sağ üst kısmında bulunana ‘bordro görüntüle (pdf)’ komutuna tıklayın. Karşınıza çıkan ekran üzerinde ‘barkodlu belge oluştur’ seçeneğini seçin ve ardından dosya indir butonuna dokunun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Stopaj Nedir? Nasıl Hesaplanır? Tüm Detaylar

Özel Sektörde Maaş Bordrosu Nereden Alınır?

Kamu sektöründe çalışanların e-devlet üzerinden belge alabildiğini ifade etmiştik. Özel sektörde çalışanlar içinse durum biraz daha farklı. Maaş bordroları işverenler tarafından hazırlanıp, imzalanarak hazırlanan resmi bir belgedir. Özel sektör çalışanlarına maaş bordrosu insan kaynakları veya muhasebe departmanı tarafından maaş ödemeleriyle beraber teslim edilmektedir.

Önemli olan nokta ise maaş bordrosunun ıslak imzalı ve onaylı olmasıdır. Bazı kurumlarda maaş bordrosu almak için insan kaynaklarına veya muhasebe bölümüne yazılı talepte bulunmak gerekebilir.

Maaş Bordrosu Nasıl Hesaplanır?

Çalışanların brüt gelirleri ile net gelirleri arasında oluşan büyük farkın sebebi maaş üzerinden yapılan kesintilerdir. Maaş bordrosunun temel amacı da bu kesintilerin detaylı bir şekilde görüntülenebilir olmasıdır.

Temel olarak maaş bordrosunda şu bilgiler yer almatkadır: Brüt aylık ücret, çalışılan gün sayısı, diğer gelirler, prime esas kazanç, sgk primi işçi payı, işsizlik sigortası primi işçi payı, gelir vergisi matrahı, gelir vergisi, damga vergisi, asgari geçim indirimi, ödenecek gelir vergisi, kesintiler toplamı ve net ücret.

Emekli Maaş Bordrosu Nasıl Alınır?

Emekli olan kişiler de maaş bordrolarını e-devlet üzerinden temin edebilmektedir. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sırasıyla; e-hizmetler, sosyal güvenlik ve sigorta, emeklilik uygulamaları, emekli aylık bilgisi, emekli maaşı kategorilerine giriş yapmalıdır.

Bireysel Kredi

Yorum yapın