Provizyonda Bekleyen İşlem Nedir? Provizyon Süresi [TIKLA ÖĞREN]

Ülkemizde kredi kartı kullanımı oldukça yaygındır. Günümüzdeki güncel verilere göre 190 milyon civarında kredi kartının olduğu ve hepsinin kullanımda olduğu söylenmektedir. Hal bu şekilde olduğunda da kimi sorunlar beraberinde gelebilmektedir.

Kredi kartı kullanmakta olan neredeyse herkes yapılan işlemlerin ardından provizyon ifadesini görmüştür. Peki, provizyondaki işlem nedir? genel anlamda bakıldığında provizyon sözcüğü, ön onay anlamına gelmektedir. Yani; provizyonda beklemek ne demek diye düşünenler için bankanın işlemi denetlediği anlamına geldiğini söyleyebiliriz.

Provizyon Nedir?

Provizyon nedir, diyenler için yazının başında da belirttiğimiz gibi bu ön onay anlamına gelen bir kelimedir. Kredi kartıyla yapılan işlemler ilk olarak kart hareketlerindeki bekleyen provizyon sekmesine yansır. Onay aşamasındaki harcamalar, kart hareketleri içinde bekleyen provizyon şeklinde görünmektedir.

provizyon-nedir

Peki, işlem neden provizyona düşer diyecek olursanız bankalar bu aşamada harcamanın doğruluğunu, kartın çalınıp çalınmadığını ve çekim yapılmış olan yerin doru olup olmadığını araştırır.

Bu ve bunun gibi durumların meydana gelmesi halinde kart iptali sürecine geçilir. Bu nedenle banka alışverişlerin ardından bekleyen provizyon sekmesine işlemleri aktarmaktadır.

Provizyondaki para nedir?

Sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir: Provizyonda beklemekte olan işlemler gün sonuna dek devam etmektedir. Yani gün içinde yapılacak olan işlemler, provizyonda gün sonuna dek beklemekte olan işlemler şeklinde görünecektir. Gün sonundaysa diğer güne geçilmesinden dolayı eğer hiçbir sorun yoksa harcamalar, karta aktarılacaktır. Böylece yüzeysel olarak dolandırıcılıkların önüne geçildiği söylenebilmektedir.

Provizyonda Yer Alan İşlemler Ne Kadar Süre Beklemektedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi harcama ve kredi kartında hiçbir sorun olmadığı takdirde provizyonun süresi 1 günden ibarettir. Tabi, bazı durumlarda işlemlerde farklılıklar olabilmektedir.

1 günü aşan provizyon süreleri için banka ile iletişim kurularak detaylar öğrenilebilir. Eğer çekimin yapıldığı pos cihazı ile kartın bağlı bulunduğu banka aynıysa bu işlemlerde provizyon süresi 1 günü aşmamaktadır. Ama aksi bir durumda yani kart ile pos cihazının bağlı bulunduğu bankalar farklıysa provizyon işlemleri 2 gün kadar sürebilmektedir.

Provizyonda Bulunan İşlemler İptal Edilebilir Mi?

Provizyon küçük bir onay verme işlemi olmasından dolayı harcamanın doğruluğunun teyidi yapılmadan önce bu harcama limitten düşmektedir. Yani harcama yapılmış olarak sayılacağından dolayı provizyonun iptal edilmesi pek fazla söz konusu olmamaktadır. Yine de bu tür bir durumla karşılaşıldığı zaman kart ve harcama ile ilgili bir sorun olduğu düşünüldüğünde bankanın müşteri hizmetleri aranarak şüpheli işlem bildirimi menüsü aracılığı ile yardım alınabilir.

Paranın Provizyonda Bekletilmesi

Bu problem genel olarak yurtdışında gerçekleştirilen işlemlerde ortaya çıkmaktadır. Yani eğer genellikle yurtdışında alışveriş yapmıyorsanız böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

Yurtdışı alışverişleri ve gönderimlerinde karşılaşılacak bu sorunda uzun bir süre boyunca beklemek gerekebilmektedir. Ancak eğer debit kart sahibiyseniz bu sorunla karşılaşmanız mümkün değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Katılım Fonu Nedir? Ne İşe Yarar? Tüm Bilinmesi Gerekenler

Genellikle diğer yöntemler kullanıldığı zaman paranın provizyonda kalması sorunu ile yüz yüze kalınmaktadır. İnsanlar bu türdeki durumlarda istenen ürünü alabilmek için, paranın karşı tarafın hesabına geçmesini çok uzun sürelerce bekleyebiliyorlar.

Bu işlemin diğer olumsuz tarafıysa sonuca ulaşabilmek için hiçbir işlem yapılamamasıdır. Hangi yol denenirse denensin paranın provizyonda kalma süresinin kısaltılması mümkün olmamaktadır.

Oldukça zor bir durum olan bu sorunda çoğu kişi mağdur olabilmektedir. Özellikle de konu ile ilgili deneyimi olmayan kişiler, bu konudan şikâyetçi olabilmektedir.

Bu sorunun ortadan kaldırılabilmesi için yapılacak en iyi şey; alışveriş tercihlerinin bir nebze olsun değiştirilmesidir. Özellikle bu yöntem tercih edildiğinde paranın provizyonda kalması sorunu tamamıyla ortadan kaldırılabilmektedir.

Western Union ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla gönderim yapıldığında bu tür bir problemle karşılaşmak mümkün değildir. Bu banka ile istenilen ürün için gönderim yapılabilir ve dilenen ürüne anında sahip olunabilir.

Diğer taraftan bu bankanın gayet hızlı alışveriş yönteminin olduğunun belirtilmesinde de fayda vardır. Yani yurtdışından alışveriş yapılırken diğer yöntemler seçildiğinde 1 ay kadar bir bekleme süresiyle karşı karşıya kalma durumu söz konusuyken bu banka aracılığıyla yapılan işlemlerde bu türden sorunların yaşanmasına imkân yoktur.

Bankada provizyonda ne demek sorusunun cevabının verilmesi bu şekilde mümkün olurken, sorunun çözülebilmesi adına gönderim çeşitlerinde değişiklikler yapılmasını tavsiye etmekteyiz. Böylelikle gönül rahatlığıyla işlemler gerçekleştirirken provizyon riskinin de uzun uzun düşünülmesine gerek kalmayacaktır.

Beklemekte Olan Provizyon, Hesapları Nasıl Etkilemektedir?

Beklemekte olan provizyonun kredi kartı ile banka hesap kartları üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. bekleyen provizyon aşamasında kredi kartının limiti, harcamanın yapıldığı miktar kadar anında düşmektedir. Provizyon sonlandığındaysa yapılan harcama miktarı kredi kartı ekstresinde görülebilmektedir.

Banka hesap kartlarındaysa durum farklıdır. Bekleyen provizyon aşamasında banka kartının bağlı bulunduğu hesabın bakiyesinde bir düşme gerçekleşmemektedir ama provizyon sonlandığında kullanılabilen hesabın bakiyesi düşerek güncellenmekte ve hesap hareketlerinde görünür olmaktadır.

Bekleyen provizyonlar çoğunlukla arka planda yürütülmektedir ve kartı kullanan kişinin müdahalesi gerekmemektedir. Ancak kimi durumlarda satıcılar, kullanıcılardan provizyon kodunu isteyebilirler. Bu tür bir durum karşısında bankaya ulaşılarak ödeme işlemine ait olan provizyon kodunun öğrenilmesi gerekmektedir.

Bireysel Kredi

Yorum yapın