Stopaj Nedir? Nasıl Hesaplanır? Tüm Detaylar

Stopaj, vergilendirme biçimi olarak açıklanabilir. Türkçe’ye çevirdiğimizde “kaynaktan kesme” anlamına gelen bu kelime İngilizce ve Fransızca kelimelerden türemiştir.

Stopaj Nedir?

İş veren kişi tarafından gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan bir kazanca ait tutarın, iş yapana ödemesinde belli bir oranda kesinti yapılarak bir kısmının korunması ve iş yapan kişinin adına peşin olarak vergi dairesine yatırılması şekilde gerçekleşen vergileme biçimidir. Yani, daha kolay bir anlamda kaynaktan yapılan kesintidir.
Stopaj kesintisi kazanç türüne ve oranına göre kesinti miktarı değişir, ancak stopaj türleri arasında farklılık bulunmaz. Sadece beyan edilmesinde ve ödenmesi farklı periyotlar içerisinde olabilir.

Stopaj kesintisi yapılarak vergilendirilen kazançların beyanı aylık veya 3 aylık muhtasar (kısa) beyanname hazırlanır. Bulunduğunuz ayın 23. gününün akşamına kadar beyan edilmelidir. Daha sonra 26’sının akşamında ödemesi yapılır. Eğer üç aylık periyotlardan bahsediliyorsa, her üç aylık aralıklarla ödeme yapılmalıdır.

Ödemeyi alan taraf, yıllık gelir vergisi içerisinde stopaj kesintisinin beyannamesini gerçekleştirmelidir. Gelecek yılın Mart ayının 25. gününe kadar stopaj kesintisi ile ödenmiş olan vergilerini devlete beyan edilip hesaba geçirilmesi gerekmektedir. Kurumlar vergisi için de aynı süreç geçerlidir, ancak son tarih Nisan ayının 25.günü olarak belirlenmiştir.

Stopaj Nasıl Hesaplanır?

Stopaj vergisi oranları, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları içerisinde (94. Madde) yer almaktadır. Bu kanunlar içerisinde kimlerin stopaj ödemesi gerektiği açık bir şekilde beyan edilmiştir.

Bazı stopaj oranları şu şekildedir:

Ödemenin Türü Vergi Kesintisi Yapacaklar Oranı
Ücret Ödemeleri İşverenler Artan Oranlı Vergi Dilimleri Uygulanır. Stopaj oranı %15, %20, %27 ve %35 olarak farklılık gösterir.
Kira Ödemeleri Kiracılar %20
Yıllara Sari İnşaat Yerleri Hizmeti Alanlar %3
Serbest Meslek Erbaplarına Yapılan Ödemeler Hizmeti Alanlar %20
Çiftçilerde Satın Alınan Zirai Mahsüller ve Hizmetler için Yapılan Ödemeler Mahsulü / Hizmeti Alanlar Borsaya tescil ettirilenlerde %2 , tescil ettirilmeyenlerde %4
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Kredi Kartı Puanları Nasıl Kazanılır? Nasıl Harcanır?

Stopaj vergisi hesaplamaya geçmeden önce stopaj kesintisinin brüt ücret üzerinden hesaplandığını belirtmek gerekir. Örneğin, bir dükkanınız var ve bu dükkanın kirası için yıllık 100 bin lira kira ödemesi yapıyorsunuz. Şimdi stopaj oranını hesaplayalım:

  • Yıllık Net Kira Bedeli: 10.000 TL
  • Stopaj Oranı: %20

Kiranızı ödediğiniz tutar “net tutar” olduğu için ilk olarak bu tutarı brütleştirmeniz gerekir. Bunun için %100 – %20 yaparak %80 (0,8) ile brüt hesabı yapmanız gerekir.

  • Brüt Kira Bedeli: 100.000 / 0,8 = 125.000 TL
  • Stopaj Kesintisi: 125.000 x 0,2 = 25.000 TL

Buradan da anlaşılacağı üzere ödenmesi gereken stopaj miktarı 25 bin lira olacaktır.

Bireysel Kredi

Yorum yapın