Ustalık Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? [DETAYLI BİLGİ]

Çoğu meslek dalı ustalık belgesi gerektirmektedir. Ustalık belgesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen programlar dahilinde verilmektedir. Ayrıca ustalık belgesi almak istiyorsanız aynı meslek dalında kalfalık belgesine de sahip olmanız gerekmektedir.

Ustalık Belgesi Nedir?

Meslek Eğitim Kanunun 3308 maddesine göre; usta, herhangi bir mesleğin gerektirmiş olduğu bilgi, iş ve beceri alışkanlıklarını kazanan, bu alışkanlıkları hizmet ve mal üretim aşamalarında, iş hayatı tarafından kabul edilecek şekilde ve standartlarda uygulayan, üretim aşamalarını planlayabilen, üretim aşamaları sırasında çıkabilecek problemleri çözebilen, duygu ve düşüncelerini sözlü, resim ya da yazıyla açıklamakta zorlanmayan, üretim ile ilgili pratik tarzda hesaplamaları gerçekleştirebilen kişilere denir.

Bu maddenin tanımını sağlayan kişilere ustalık belgesi verilmektedir. Ustalık belgesine sahip olan kişiler bağımsız bir şekilde iş yeri açabilmektedir. Ayrıca çok tehlikeli ve tehlike iş gruplarında sadece ustalık belgesi, meslek orta öğretim mezuniyet belgesi ve MYK belgesi olanlar çalışabilmektedir.

Kimler Ustalık Belgesi Alabilir?

Öncelikle ustalık belgesi alabilmek için bazı yeterlilikler ve şartlar bulunmaktadır. Aynı meslek dalında kalfalık belgesine sahip olanlar, aynı meslek dalında meslek lisesinden mezun olanlar veya herhangi bir lise ve üzeri eğitim bitirmiş olan kişiler 8 sene, ilk okul mezunları ise 11 sene bahsi geçen meslekte fiilen çalışmış olmalıdır. Bu çalışma süresi SGK Hizmet Dökümü belgesiyle ispatlanmalıdır. Bu şartlar sağlandığı taktirde ustalık sınavlarına girmeye hak kazanırsınız.

16 yaşını doldurmuş kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen mesleki eğitime katılarak kalfalık sınavına girmeye hak kazanır. Eğitimin süresi bakanlık tarafından ilan edilecek tarihten itibaren 3 ay içerisinde başvuru yapılmalıdır. 18 yaşını doldurmuş kişiler ise doğrudan kalfalık sınavına girebilir. Kalfalık belgesini kazanmış olan ve 22 yaşını geçmiş olan kişiler ustalık sınavını da kazanırsa ustalık belgesi almaya hak kazanacaktır.

Lise ve dengi mesleki ve teknik eğitim kurumlarından 1985-1986 öğretim senesinin sonuna kadar mezun olmuş kişilere doğrudan ustalık belgesi verilmektedir. Bunun haricinde en az 3 sene süreli teknik ve mesleki orta öğretim, teknik ve mesleki eğitim, kurum ve ya okullardan mezun olan kişiler de ustalık sınavına girmeye hak kazanır.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesi almanın iki farklı yolu bulunmaktadır. Birinci seçenek eğitim alarak, eğitim sonunda sınava girmeye hak kazanma yoludur. Bu süreç içerisinde Mesleki Eğitim Merkezlerinden çıraklık eğitimine katılarak 2-3 sene sonunda yapılan sınava girmelisiniz. Sınavdan başarılı olduğunuz taktirde kalfalık belgesi almaya hak kazanırsınız. Ardından ustalık (ileri meslek) eğitimine başlayarak teorik dersler alırsınız. Kalfalık belgesi aldıktan sonra 2 sene ilgili meslekte çalıştığını belgeleyen kişiler ustalık pratik uygulama sınavına girerler ve ustalık belgesi alabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Western Union Anlaşmalı Bankalar ⭐️ Hangi Bankalarda Var? [TIKLA]

İkinci seçenek ise herhangi bir eğitim sürecinden geçmeden bahsi geçen meslekte çalıştığını belgeleyen denklik yoluyla ve meslek lisesi mezunu ise ilgili meslekte doğrudan sınava girerek ustalık belgesi alınabilir.

Denklik Belgesi Nedir?

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 35. Maddesine göre bir meslek dalında belirli bir süre çalışmış olanların bu süreyi SGK Hizmet dökümü ile belgelemeleri şartıyla Mesleki (Çıraklık) Eğitim Merkezlerine denklik başvurusu yaparak önce kalfalık sonrada Ustalık Sınavlarına doğrudan girerek belge alabilirler.

Yukarıdaki maddeyi örneklendirmek gerekirse; Bakım ve Onarım Elektrikçiliği dalında ustalık belgesi almak isteyen bir kişi, ilkokul mezunuysa 11 senelise veya daha üst bir eğitim mezunuysa 8 sene bu meslekte çalışmış olmalıdır. Bu şartı sağlayan kişi Merkezden alacağı Denklik Formu, Kimlik Fotokopisi, Mezuniyet Fotokopisi, bir adet fotoğraf ve sağlık raporuyla birlikte Mesleki Eğitim Merkezine giderek başvuru yapmalıdır. Teslim edilen evraklar İl Denklik Komisyonu tarafından incelenecektir Uygun görülmesi halinde öncelikle kalfalık sınavına girip başarılı olmalı ardından ustalık sınavına girmelidir. Bu sınavı da başarıyla tamamladığı taktirde ustalık belgesi almaya hak kazanacaktır.

Ustalık-Kalfalık Sınavları Ne Zaman Yapılır?

Bu sınav senede üç kere düzenlenmektedir. Bunlar Şubat, Haziran ve Eylül aylarında gerçekleşmektedir. Denklik belgesi olanlar, meslek lisesi mezunu olup aynı meslek üzerine ustalık belgesi almak isteyenler ve eğitimlerini tamamlayan sınava giriş hakkı kazanmaktadır.

Dikkat edilmesi konu ise denklik belgesiyle sınava girecek olan kişilerin denklik işlemlerini sınavdan en az 1 ay önce yapmış olması gerekmektedir.

Bireysel Kredi

Yorum yapın