SGK Ödenmiş Primleri Geri İadesi Nasıl Alınır?

Bu yazımızda sizlere tüm SGK ve SSK’lı çalışanlar için geriye dönük ödenmiş primlerin alınıp alınamayacağı hakkında detaylar paylaşacağız. SGK’ya ödenen primler nasıl geri alınır?, SGK ödenmiş primleri geri almak mümkün mü? bu konuyu tüm detayları ile anlatacağız.

Unutmayın ki adınıza ödenen hiçbir prim boşa gitmemektedir. Hemen anlatmaya başlayalım, farz edelim ki emeklilik yaşınızı doldurdunuz ama SGK primlerinizi tamamlayamadınız ve tamamlama ihtimalinizde zor gözüküyor.

İşte bu durumda sigortalılar SGK’daki primleri toplu olarak alma hakkınız bulunuyor nasıl mı yazımızı okumaya devam edin.Sadece emeklilik için değil bazen çalışma hayatınıza ara vermek isteyebilirsiniz, bu durumda yapmanız gereken SSK ve SGK ödenmiş primleri geri almak dilekçesi yazarak sizin için ödenen primleri iade etmek olacak.

SGK Primlerini (Ödemeleri) Geri İadesi İçin Başvuru

Eğer prim ödemelerinizin geri iadesini isteyecek iseniz bunu Sosyal Güvenlik Kurumuna yani SGK’ya bir dilekçe ile talepte bulunmanız gerekmektedir.

Prim iadesi için dilekçe şart mı derseniz evet SGK bu işlemi ancak bireysel dilekçe ile başvuru kabul etmektedir. Eğer sosyal güvenlik kurumu dilekçenizi incelediğinde prim iadesi için olumlu şartları taşıdığınıza kanaat getirir ise sizlerin geriye dönük ödenen primlerinizi geri vermektedir.

Eğer 2008 yılından önce SSK’lı iseniz,  kendiniz adına ödenen hem işçi hem de işveren primlerini geri ödeme olacak şekilde SGK’dan iade alabilirsiniz. Eğer sizler 2008 yılından sonra sigortalı iseniz, bu sefer sizlere sadece tahsil edilen işçi primleriniz iade edilecektir.

Bağkurlu olanlar için sigorta prim iadesinde ise yani 4B’li olanlar için herhangi bir tarih ayrımı bulunmamaktadır. Tüm ödenen primler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için eksiksiz olarak geri veriliyor.

SSK, BAĞ-KUR ve SGK Prim İadesi Alınabilmesi İçin Gerekli Şartlar

Her isteyen kişi Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak prim iadesi talebinde bulunamaz. Eğer SGK ödenmiş primleri geri almak istiyorum diyorsanız, aşağıdaki şartları taşıdığınızdan emin olmalısınız. Bunlar kısaca;

  • Yaşlılık Sebebi İle Prim İadesi: Bunun açıklaması siz eğer sigortalı bir şekilde çalışırken mevcut işinizden ayrılmış durumda iseniz veya mevcut işletmenizi iş yerini feshetmiş yani kapatmış iseniz, emekli olmak için yaşınız tutuyor fakat diğer emeklilik şartlarını oluşturamamış iseniz ve size yaşlılık maaşı bağlanamıyor ise SGK primlerinizi iade almak için dilekçe ile kuruma başvuruda bulunarak geri ödeme talebinde bulunabilirsiniz.
  • Ölüm Sebebi İle SGK Prim Ödemesi İadesi: Mevcut bir sigortalı iş yerinde çalışan kişinin emekli olmadan yaşamını kaybetmesi (ölmesi) durumunda, eğer kişi yakınlarına aylık bağlanamıyor ise, kişi yakınları yine ilgili dilekçe ile SGK’ya prim iadesi başvurusu yaparak geri ödeme talep edebilecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Fibabanka İnternet Bankacılığı Şifresi Nasıl Değiştirilir?

SGK Prim İadesi İçin Örnek Dilekçe

Yazımızda sürekli sizlere SGK ödenmiş primleri geri almak için SGK dilekçe örneği doldurmanız gerektiğinden bahsettik.

Peki bu dilekçeye nasıl ulaşacağız diye içinizden geçirdiğinizi duyar gibiyiz bu yüzden size dilekçe örneğini de ekliyoruz. Ama şu unutulmamalıdır ki zaman içerisinde dilekçe örnekleri ve şartlar değişebilir güncel bilgiyi http://www.sgk.gov.tr adresinden ve ALO 170 hattından sorgulayabilirsiniz. Dilekçe örneği şu şekildedir.

İhya Sistemi İle Geri Alınan Primler Tekrar Ödenebiliyor

İhya sistemi nedir? Bundan bahsetmeden önce, geri alınamayacak sigorta primlerinden de bahsetmek istiyorum.

Doğum borçlanmaları, sağlık primleri, askerlik borçlanmaları iade edilen primler arasında yer almamaktadır. Yine bir örnekle açıklamak gerekir ise SGK’dan primlerinizi tahsil ettiğinizi düşünelim. İlerleyen dönemde ihya sistemini kullanarak tekrar SGK’lı bir işe başlayarak sigorta kapsamına girebilirsiniz

Tabi bu sisteminde kendine göre kuralları var! Bunun için tahsil etmiş olduğunuz SGK primlerinizi geri ödemeniz gerekmektedir. Hemen aklınıza faiz sorusu gelebilir. SGK bu işlem için geriye dönük bir faiz işletmemekte. Yalnız SGK sizin ödeyeceğiniz primleri güncel olarak katsayılara uyarlayarak aradaki uyumsuzlukları giderecektir.

Bireysel Kredi

Yorum yapın