Taksitli Nakit Avans Nasıl Çekilir? Bilinmesi Gerekenler

Bankayı aktif kullananlar ve bankacılık işlemleri içinde hatırı sayılır bir yeri olan taksitli nakit avans bu kavramla yeni karşılaşmış kişilerin aklında bir soru işareti oluşturmaktadır. O halde nedir bu taksitli nakit avans hep birlikte bakalım.

Taksitli Avans Hesap Nedir?

Taksitli nakit avans, sahip olunan kredi kartı ile limit dâhilinde kullanılabilecek kısa vadesi olan krediler kategorisinin bir üyesidir. Yani; acil nakit ihtiyacı durumunda bankalar tarafından sunulan bir kredi ürünüdür. Daha basit şekilde ifade etmek gerekirse; kredi kartı kullanımı ile kredi çekme işlemi şeklinde tanımlanabilmektedir.

Kredi kartı kullanarak çekilen taksitli nakit avanstaki en önemli özellik isminden de anlaşılabileceği üzere taksitlendirme özelliğinin olmasıdır. Kredinin alternatifleri içinde öne çıkmış olan kredi kartından avans, bankaların sunmuş olduğu limitler doğrultusunda kullanılabilmekte ve 12 aya kadar vade seçenekleriyle de geri ödenebilmektedir. Bu limitlerin belirlenmesinde ise kredi notu ve kart limiti etkin bir rol üstlenmektedir. Ayrıca bir limite ihtiyaç duyulmaksızın kredi kartı limiti kadar nakit avans kullanmak mümkündür.

Taksitli nakit avans özelliğinden %20 oranında vergi alınmaktadır ve ödemelerinde asgari ödeme tutarı mevcuttur ama ödenmeyen tutarlar için ayrıca faiz uygulanmaktadır. Herhangi bir belge veya başvuru sürecine ihtiyaç duyulmaksızın acil nakit ihtiyacı kredi kartı nakit avans ile doğrudan taksit uygulaması yapılarak giderilebilmektedir.

Peki, Taksitli Nakit Avans Nasıl Kullanılabilir?

Bunun için öncelikle bir kredi kartı sahibi olunması gerekmektedir. Taksitli nakit avans; banka ATM’lerinden, internet ya da mobil şubelerden başvuru süreci geçirilmeden ve hiçbir belge ibraz etmeye gerek duyulmaksızın kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. Kullanılan avans da taksitlendirilerek aylık şekilde kart ödemesi ile birlikte alınmaktadır. Bir yıl içerisinde kredi kartı hesap özeti borcunun %50’si en az üç kere ödenmemişse bütün borç ödenene kadar taksitli nakit avans kullanılamamaktadır.

Banka Taksit Aralığı Tutar Aralığı
Garanti BBVA Nakit Avans 2-18 Ay 500 TL-30.000 TL
Yapı Kredi Nakit Avans 5-12 Ay 300 TL-10.000 TL
Ziraat Bankası Nakit Avans 2-12 Ay 100 TL-10.000 TL
QNB Finansbank Nakit Avans 6-18 Ay 300 TL-4.000 TL
Halkbank Nakit Avans 3-12 Ay 200 TL-15.000 TL
Denizbank Nakit Avans 4-12 Ay 250 TL-10.000 TL
Akbank Nakit Avans 6-12 Ay 200 TL-15.000 TL
İş Bankası Nakit Avans 5-12 Ay 300 TL-5.000 TL
TEB Nakit Avans 3-12 Ay 250 TL-10.000 TL
Vakıfbank Nakit Avans 4-12 Ay 250 TL-10.000 TL
CEPTETEB Nakit Avans 3-12 Ay 250 TL-10.000 TL
Enpara Ekpara 1-90 Gün 100 TL-10.000 TL

Kredi kartıyla nakit avans ile çekim vadesi tüm kartlarda en fazla 12 ay kadar olmaktadır. Ama avans limiti ve vade aralığı kartlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Günümüzde tüm kredi kartlarına ait olan nakit çekim ile alışveriş faizi oranları TCMB tarafından belirlenmektedir ve akdi faiz oranları ile kullandırılmaktadır. 2019 yılı başında tüm kartlar için belirlenmiş olan akdi faiz oranı %2 oranındadır. Herhangi bir kartta, belirlenen akdi faiz oranı üzerinde bir nakit avans faizi uygulanamaz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Western Union Anlaşmalı Bankalar ⭐️ Hangi Bankalarda Var? [TIKLA]

Nakit Avans Ödemesi Yapılmaması Durumunda Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanmaktadır?

Asgari olarak ödeme oranları ilk sene %40, ilk seneden sonraki dönemlerdeyse %30 oranında olmaktadır. Belirtilmiş olan bu faiz oranları ödenmediği ya da geciktiği durumlarda nakit avans ya da diğer alışveriş harcamaları için gecikme faizleri uygulanmaktadır. Ayda ödenmesi gerekli olan asgari tutarın altında bir ödem yapıldığındaysa arta kalmış olan ödenmeyen kısım için gecikme faizi ödemesi gerekmektedir.

Kart ödemesinde sadece asgari tutarın temin edilmesi durumunda kredi notu olumsuz etkilenmektedir. Çünkü sürekli olarak asgari ödeme yapılması durumunda zamanla kart borcunda artış olacağından dolayı kredi notu az dahi olsa olumsuz şekilde etkilenmektedir.

taksitli-nakit-avans-cekme

Nakit Avansın Erken Ödenmesinin (Kapatılması)Hesaplanması

Nakit avans kullanmakta olan kart sahipleri, eğer erken ödeme işlemi gerçekleştireceklerse bunun için müşteri hizmetleriyle görüşme sağlayabilmekte ya da banka şubesine başvuruda bulunabilmektedirler. Erken ödeme işlemi sonrasında kalan miktar için faiz ödemesi yapılmazsa erken ödeme tarihine dek kullanılan nakit avanslara ait olan faizlerin ödenmesi gerekir. Hesabı yapılan faizler de karta borç şeklinde yansıtılır.

Erken ödeme işlemi sonrasında herhangi bir taksitin ödemesi gecikmişse işlem sırasında geçmiş olan taksitin miktarı ile faizi hesaba dâhil edilir. Nakit avansın olumlu tarafı düşük tutarda ve kısa süreli bir ihtiyaç kredisi elde edilmesidir. Ancak nakit avansın faiz oranlarının ihtiyaç kredisi oranlarından yüksek olmasına rağmen tercih edilme sebebi daha hızlı ve pratik olmasıdır.

Kısa süre için nakit akışına ihtiyaç duyulduğunda hemen bankaya gitmeye gerek kalmadan ATM ya da internet bankacılığı aracılığıyla kullanılması da nakit avansı cazip hale getirmektedir. Kullanılacak olan nakit avansın bütçeye göre yorumlanması gerekmektedir.

Kredi kullanımı mı yoksa nakit avans çekimi mi sizin için daha iyi olacaktır, karşılaştırma yapmakta fayda vardır. Çünkü uzun vadeli bir ödeme planına ihtiyaç duyulmaktaysa vadesi 60 aya kadar uzayan ihtiyaç kredisi uygunken kısa süreli uygunsa taksitli nakit avans tercih edilmektedir.

Taksitli Nakit Avans Mı Daha Avantajlı Yoksa İhtiyaç Kredisi Mi?

Nakit ihtiyacının giderilmesinde kurtarıcı olan ve başvurulabilecek 2 farklı yöntem olan taksitli nakit avans ile ihtiyaç kredisinin hem artı hem de eksileri bulunmaktadır. Bu artı ve eksiler şu şekilde karşılaştırılabilir:

  • Başvuru süreçleri: Taksitli nakit avans çekerken hiçbir belge ve başvuru ile uğraşma zahmetine girmeden anında çekim yaparken ihtiyaç kredisinde bankaya başvuru yapmalı, belge sunmalı ve başvurunun sonuçlanmasını beklemelisiniz.
  • Faiz oranları: Zaman zaman değişiklik olsa da genellikle ihtiyaç kredisinin faiz oranları daha düşük olmaktadır. Bu nedenle seçim esnasında iyice araştırmanız gerekir.
  • Geri ödeme süreci: Taksitli nakit avans için vade süresi 12 ayken ihtiyaç kredisinde bu süre 36 aya kadar uzatılabilmektedir.
Bireysel Kredi

Yorum yapın